maandag 10 juni 2013

Stevenhagen tekenaar van Prutstrips


"Ga op een winderige dag aan het begin van de maand door de wijk lopen," zo begint een stripje met adviezen hoe je de Wijkkrant - één van de voorlopers van de Staatskrant - kan vinden. Ze waaien SPLESH in je gezicht. Je vindt ze in een boom of als bundel in de gracht. "Maar natuurlijk kunt u de krant ook even uit de brievenbus of van de trap halen als hij is bezorgd." De strip is van Wim Stevenhagen. Het tekent hem dat zelfs reclame voor de krant waarin hij tekent op de hak wordt genomen; hij kan niet tegen stelligheid. Stevenhagen had tussen 1975 en 1990 een belangrijke bijdrage aan de buurtkranten. Voor de Staatskrant zocht ik hem op in zijn huidige woonplaats Kerkrade.

Als Stevenhage begint bij de Wijkkrant zit hij net aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij woont in Amstelveen, maar een vriend wijst hem erop dat de krant een tekenaar zoekt. Over zijn bijdrage aan de Wijkkrant is hij bescheiden: "Ik maakte wat tekeningtjes bij artikelen." Het was net iets meer dat dat. Bovendien zijn er prachtige exemplaren bij, zoals die waar de Prinsessekerk nog bestaat, maar het gezondheidscentrum wordt aangekondigd. Er zijn tekeningen over kraakperikelen, maar ook tekeningen om reclame te maken voor de klaverjasclub.

Prut Pruts

Om zijn bescheidenheid te tarten laat hem het kerstnummer van de Wijkkrant uit 1975 zien. Hij heeft de naam van de krant op de voorpagina helemaal versierd met kerst- en sinterklaasfiguren. De krant heeft daardoor een luchtiger uiterlijk. Zelf valt hem een andere tekening op diezelfde pagina op. "Hé weet je wie deze gedaan heeft? Dat is Gerrit de Jager." Wim en hij werden wel de siamese tweeling van de stripwereld genoemd. Ze werkten altijd samen en verdeelden opdrachten. Zo kwam ook De Jager in de krant terecht. Stevenhagen en hij werden daarna bekend. Vooral door het tekenen van de Familie Doorzon. Tot 1983 werkten ze samen. Stevenhagen en De Jager zouden via publicaties in het stripblad De Vrije Baloen en stripmaandblad Gummi "uitgroeien tot gezichtsbepalende auteurs van de Nederlandse stripwereld," aldus wikipedia.

Stevenhagen debuteerde in onze buurt. De strip Prut Pruts verschenen voor het eerst in de Buurtkrant, een andere voorloper van de Staatskrant. Soms werd hij getekend door beiden. Vaak alleen door Stevenhagen. De redactie van de Buurtkrant was er niet weinig trots op toen het eerste album van Stevenhagen verscheen. "Eerste album is uit; Prut Pruts begon in de buurtkrant," kopt het blad in september 1980 boven een drie pagina lang artikel. Stevenhagen krijgt er naast lof ook een vermanende boodschap mee van de interviewers Wim de Jong en Alma Jongerius: "De strip over de familie Doorzon in de Nieuwe Revu vinden wij niet zo geslaagd. Daar heb je die pa die steeds loopt te hijgen als hij zijn buurvrouw in haar bikini ziet. Die vrouw heeft ook van die ongelooflijk grote tieten. Moet dan nou? Wij ergeren ons aan die verhalen."

Mamoetwet

De samenwerking tussen Stevenhagen en De Jager had al een lange geschiedenis. "We zaten op dezelfde kleuterschool, dezelfde lagere school en dezelfde middelbare school. Vanaf de lagere school hebben we samen getekend." Op de HBS ligt het begin van zijn carriëre als tekenenaar. "Toen de nieuwe mamoetwet werd ingevoerd zaten we in de voorlaatste klas. Die klas heb ik twee keer gedaan. Heb daarna examen gedaan en ben gezakt en heb daarna nog een keer examen gedaan en weer gezakt. Ik heb vier jaar lang niets anders gedaan dan tekenen. Gerrit en ik zaten acher in de klas. Als er dan iets gebeurde of gezegd werd maakten we snel een tekening. Ik heb daardoor heel snel leren tekenen. De leraar natuurkunde gebruikte tekeningetjes van ons. Later zaten we samen op de Rietveld." De Rietveld academie maakte Stevenhagen niet af. Hij bleef zitten, had problemen met zijn beurs en ging in 1978 leven van tekenwerk.

Buurtkrant

Buurthuismedewerker Wim de Jong uit het Trefpunt De Jong haalde Stevenhagen naar de Buurtkrant. Als De Jong later naar de Haagse Hogeschool vertrekt gaat Stevenhagen de jaarverslagen daarvan illustreren. De Jong is actief in de ABOP en Stevenhagen illustreert dan het blad van de bond van onderwijzend personeel. Ze kunnen het goed met elkaar vinden. De Jong zou in 1978 zelfs een idee leveren voor een Prut Pruts strip waarin hij de boekenwijsheid van buurtwerkers belachelijk maakte.
Stevenhagen herinnert zich het oudste redactielid van de Buurtkrant nog toen hij binnenkwam: "De Oude Speyer - zo noemde iedereen hem - schreef wanbtrouwige 'wie-is-dat-briefjes aan tafel." Stevenhagen: "Ik was een jongetje van 19 jaar. Hij was misschien wel tachtig en had de oorlog meegemaakt. Wat de man deed in de redactie was me onduidelijk." Hijman Speyer zou in 1979 op vijfenzeventigjarige leeftijd overlijden en was de oprichter van de Buurtkrant. Wim de Jong moest hard lachen om het wantrouwen van de oude man naar de jonge tekenaar.

Wim groeit uit tot een vaste waarde voor het blad. Hij tekende advertenties, strips, frutsels tussen de tekst, een groot deel van de voorpagina's, tekeningen bij rubrieken en advertenties voor winkeliers. Regelmatig was de achterpagina gevuld met een Prut Pruts. Het meest onverwacht en daardoor opvallend vind ik de advertenties. Het begint er mee dat de Gerard Schuur eigenaar van een fotozaak (studio 2000) in de Clerqstraat in de redactie zit. Zo is er contact met de middenstand. "We gingen de winkliers actief benaderen," zegt Stevenhagen. Hij tekende een hele serie advertenties voor witgoedwinkel Zwolsman en voor dierenshop Spithorst, maar ook voor cafees, pizaria's, stripwinkels etc. De stevige aanwezigheid van de middenstand had ook invloed op het redactioneelbeleid; zeker als het over heftige acties ging of asfalt en parkeerplaatsen. Dat gaf soms conflicten. Je kon wel voor het kleine buurtwinkeltje zijn, maar moest je adverteren voor een wapenhandel op het Hugo de Grootplein?" Hij voelt zich niettemin thuis in de kleinschalige redactie van de Buurtkrant.

Wijkkrant

Aan de Wijkkrant heeft hij duidelijk minder goede herinneringen. Hij illustreerde daar vooral artikelen. "Ik was daar aanhangsel van de mensen die inhoud bepaalden." De Wijkkrant was in handen van de omvangrijke Wijkraad. "Het was een waanzinnig massale vergadering waar ik niets te zoeken had: luidruchtig en rokerig. Ze kwamen ook uit de religies." Bram Denkers zat er namens de katholieken: "Die was dan weer reuze progressief," zegt hij met enige tegenzin. De vergaderingen waren wel heel divers samengesteld met krakers, communisten en anderen, aldus Stevenhagen. Destijds hete dat nog divers. Nu wordt een dusdanig samengestelde vergadering vaak als linkse sekte beschouwd. Blijkbaar komt het gesprek vanzelf in een jaren tachtig sfeertje. Stevenhagen maakt een hecktische tekening over zo'n wijkvergadering. Het is wederom het ironische karakter dat veel van zijn tekeningen kleurt. "Tjonge jonge waar zijn jullie nu allemaal mee bezig. Ik kijk een beetje afstandelijk toe en zorg dat ik niet betrokken raak," zegt hij erover. '

Ergernissen

Wat steeds terugkeert tijdens het interview zijn auto's en parkeerproblemen en de daaruit voorkomende overlast. Hij kon er met enige distantie over tekenen, omdat hij geen auto had en niet in de buurt woonde. Hij tekende bijvoorbeeld een auto die rondjes reed op een woonerf, omdat er geen parkeerplaatsen waren. Toch had hij ook een vrij radicaal standpunt over het blik op straat. "Dingen die ik toen deed zou ik nu niet meer doen," zegt hij. Als ik vraag naar voorbeelden komen weer de auto's. Zijn standpunt was destijds gooi al die auto's de stad uit. "Nu zeg ik: en ja dan? Negentig procent van alle mensen wil dat helemaal niet. Die hebben gemak van die auto en nemen het ongemak voor lief. Wie ben ik dan om te zeggen flikker op."

Een ander favoriet onderwerp zijn honden. In zijn huis lopen ook drie grote donker bruine honden rond. Hij kan zich nog druk maken dat de honden niet los mochten lopen in het hele Westerpark en alleen in een klein stukje langs het spoor. Ook in de winter niet. Zoals het nu nog steeds is. Zelf herinner ik me de ophef ook nog en stond als hondenhater aan de andere kant binnen die discussie. Als ik opmerk dat je in een klein park rekening met elkaar moet houden: de een wil fietsen, de ander luieren, barbecuen of joggen reageert hij gelijk: "Hokon Hansen had altijd last van honden. Als die liep kwamen er honden achter hem aan. Die trok dat aan." Wethouder Hansen was destijds de gebeten hond. Het is alsof hij het beeld van de joggende Hansen met een hond aan zijn broek nog voor zich ziet. Dat is het leuke aan praten met een tekenaar. Hij praat in beelden, zoals dat van de drukker in Limmen achter een enorme ratelende zetmachine waarop de Wijkkrant werd gedrukt.

Fusie en afscheid

In 1986 gaan Buurtkrant en Wijkkrant samen om de Staatskrant te worden. Voor die fusie werd een jaar lang onderhandeld om tot een formule te komen. Dat lukte niet. Eén van de hete hangijzers was het formaat van de krant. Stevenhagen speelde in die discussie een belangrijke rol. Hij wilde een klein formaat. De discussies over onder andere de vormgeving leiden tot het vertrek van vijf redactieleden van de Wijkkrant. De Staatskrant begint net als de Buurtkrant in tijdschrift vorm. Voor die 'krant' zou Stevenhagen in 1989 nog een voorpagina maken om de krant te behouden. Het is van de vele reddingspogingen in het bestaan van de krant er één die mooi vormgegeven is. Eind 1990 stopt Stevenhagen na vijftien jaar trouwe dienst als vormgever en illustrator van Wijkkrant, Buurtkrant en Staatskrant. Binnen de Buurtkrant was hij ook nog eens een actief redactielid.

Martin Broek

Zie:
http://www.wimstevenhagen.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Vrije_Balloen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten